Geschiedenis van de Triton
Het motorschip Triton is in 1962 in opdracht van de Koninklijke Marine door Scheepsbouw Bureau Bloemdaal op tekening gezet. Op de toenmalige Rijkswerf Willemsoord in Den Helder werd op 3 februari 1964 de kiel gelegd, en niet meer dan 24(!) dagen daarna, op 27 februari, werd het schip al te water gelaten. Na afbouw werd het vaartuig op 5 augustus 1964 in dienst gesteld, en kreeg op dat moment de benaming Hr.Ms. (Harer Majesteits) Triton. De officiële aanduiding van het schip door de marine was “duiksloep”, en van hetzelfde type werden in de maanden daarop nog twee zusterschepen gebouwd, achtereenvolgens de “Nautilus” en de “Hydra”. De namen verwijzen naar het onderwaterleven. De naam “Triton” komt uit de Griekse mythologie*. De beeltenis van de Triton staat in het wapenschild van het schip, dat voorop het stuurhuis is bevestigd.
Triton in aanbouw
In bedrijf in 1971
Laatste jaren bij de marine
Als sportvissersvaartuig in Lauwersoog
De Triton kreeg in 1964 eerst Y8125 als “naamsein” (marinenummer), maar werd al na een jaar omgenummerd naar A 848. Dit nummer werd in wit op de boeg aangebracht. De naam “Triton” stond op een houten naambord op het dekhuis.
Op 20 november 1992 werd de Triton uit dienst gesteld en “opgelegd” bij de Mijnendienst te Den Helder. Op 7 oktober 1993 werd het schip zoals dat heette “uit de sterkte afgevoerd” en waarschijnlijk door de dienst Domeinen samen met de twee zusterschepen geveild in particuliere verkoop.
De Triton werd verkocht aan een particulier in Urk, maar na een jaar alweer doorverkocht aan een Zeesportvisserij & Hengelsportbedrijf in Noord-Groningen. Het schip voer de daarop volgende twintig jaar voornamelijk als sportvissersvaartuig vanuit Lauwersoog boven de Waddeneilanden. Er volgden nog verschillende eigenaren en het schip onderging behoorlijk wat aanpassingen. In 2013 werd het gekocht door de Stichting ProjectTriton.
* Triton was de zoon van Poseidon. Wanneer Poseidon in een vrolijke bui was, ging hij met een vierspan naar het wateroppervlak om daar rond te dollen. Triton, half mens, half vis, reed mee en blies op een kinkhoorn om de golven te bedaren.
Oorspronkelijk bouwtekening van de “Duikvaartuigen Triton-klasse” van de “Afdeling Scheepbouw” van de Rijkswerf Willemsoord te Den Helder.